Uzman Diş Hekimi Mehmet Ali Koldaş, 20’lik Diş Çekimi hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.
Dentomega ile şimdi iletişime geçin ve randevunuzu oluşturun. Hasta temsilcilerimiz 7 gün 24 saat sorularınızı yanıtlamak için hazır!
Kayıp, bozuk veya işlev eksikliği bulunan dişler için estetik problemlere çözüm bulmak ile birlikte sağlıklı çene kullanımını sağlayacak diş çözümleri genel olarak protetik diş tedavileri olarak adlandırılmaktadır. Eksilen kısımların o dokunun geri kalanına uygun olan maddelerle doldurulmasıyla tedavi tamamlanmaktadır.
İşlev eksikliği bulunan dişlerin, yapısında bozulmalar meydana gelmiş veya tamamen kaybedilmiş dişlerin tedavisine yönelik uygulamaların ortak adı olan protetik diş tedavisi; kaybedilen veya bozulan dişlerin yapay olarak yenileriyle değiştirilmesidir. Eksik diş adedi ve konumunun yanı sıra çevre dokuların sağlık durumunun da değerlendirildiği protetik diş tedavilerinde; bölümlü protezler, tam protez ve restorasyon uygulamaları yapılabilir.
Protetik diş tedavisinde amaç; hastaya, kaybettiği diş veya dişlerin fonksiyonunu, fonetik özelliklerini ve estetiğini yapay olarak yenilenme işlemi neticesinde geri kazandırılmasıdır.
Hastanın dilediği zaman takıp çıkartabildiği ve eksik diş yahut dişlerin yerine geçen hareketli protezlerden doğal diş veya diş kökü, implant üzerine diş hekimince yerleştirilen sabit protezlere kadar protetik diş tedavisi kapsamında birçok uygulama yapılmaktadır. Bu kapsamda diş veya implant destekli bütün hareketli ve sabit diş protezleri, çene ve yüz protezleri protetik diş tedavisi kapsamındadır.
Hastanın işlev eksikliği olan veya kaybettiği dişleri için protetik diş tedavisi kapsamında sabit veya hareketli protez uygulamalarının hangisinin uygulanacağı, hekim tarafından gerçekleştirilen detaylı incelemeler neticesinde belirlenir. Bu incelemelerde estetik faktörlerin yanı sıra çiğneme kapasitesi, hasta açısından kullanım kolaylığı, ağız hijyeni gibi farklı kriterler göz önüne alınmaktadır. Yeterli diş desteğinin bulunup bulunmaması, ağız içindeki dişlerin sağlığı ve konumu, diş eti sağlığı gibi unsurların da dikkate alınmasıyla birlikte röntgenler incelenmekte ve nihayetinde uygulanacak tedavi sağlık, estetik, fonetik, çiğneme işlevi, kullanım rahatlığı ve ağız sağlığı gibi unsurların tamamı göz önüne alınarak belirlenmektedir. Hastanın çiğneme ve konuşma işlevini kusursuz bir şekilde yerine getirecek protetik diş tedavisi ile birlikte kaybedilen estetik görünüm kısa sürede geri kazanılır. İmplant teknolojisinin muazzam gelişimiyle birlikte günümüzde uygulanan protetik diş tedavilerinin büyük bölümünü sabit diş protezleri oluşturmaktadır.
Kaybolan veya yapısı deforme olan diş ya da dişlerden kaynaklı ortaya çıkan estetik, işlevsel ve sağlık problemleri hekim tarafından belirlenen protetik diş tedavisi sayesinde hastaya özel çözümlerle kalıcı olarak ortadan kaldırılabilir.
Diş Hekimlerimiz Sizin İçin Açıklıyor
Uzman Diş Hekimi Mehmet Ali Koldaş, Protetik Diş Tedavisi hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.
Protetik Diş Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Neden diş kaybı yaşanır?
Kişileri diş kaybına kadar götürecek durumlar aşağıdaki gibi sıralanmıştır.
- Dişte görünen sallanmalar,
- Spor ya da bir kaza sırasında dişte görünen travmalar,
- İhmal edilerek tedavi edilmemiş veya eksik tedavi edilmiş diş çürükleri,
- Düzeltilemeyecek yapıda ve boyutta olan diş kırıkları,
- İleri seviye diş eti problemleri ve bu problemlere bağlı kemik kaybı.
Eksik dişler ne gibi problemlere neden olur?
Ağızda eksilen dişler aşağıdaki sağlık problemlerine neden olabilmektedir.
- Çiğneme sisteminin bozulmasından kaynaklı olarak sindirim sisteminde görülecek bazı rahatsızlıklar,
- Çene kemiklerinde ve eklemlerinde yaşanacak problemler,
- Diş eksikliği nedeniyle yüzde yaşlılık belirtisinin görünmesi,
- Beslenmede zorluklar, istenilen gıdaların sağlıklı ve rahat bir biçimde tüketilememesi,
- Konuşmada bozukluklar,
- Diş seviyesi ve diş diziliminde bozukluklar.
Eksik olan dişler nasıl tedavi edilir?
Eksik diş veya birden fazla dişin tedavisi için; implant, sabit ve hareketli protez tedavileri kullanılabilmektedir.
Sabit protez tedavisi nedir?
Sabit protez tedavisinde alınan ölçülere uygun olarak hazırlanan diş protezleri sabit kalacak şekilde ağza uyumlandırılır ve yapıştırılır. Diş hekimler tarafından yapıştırılan bu protezler hasta tarafından çıkarılamaz. Protez yapımında tercihe göre metal, porselen ve zirkonyum malzemeler kullanılır.
Hareketli protez tedavisi nedir?
Hareketli protez tedavisinde hasta için hazırlanan diş protezi hasta tarafından takılıp çıkarılabilmektedir. Hareketli protezlerde hastanın, çene, dil, damak, yanak ve dudak yapısının ağıza yerleştirilen proteze uyum sağlaması biraz zaman alabilmektedir.
Tam protez tedavisi nedir?
Tam (total) protez tedavisi ağızda destek alınabilecek dişlerin azlığında veya tamamen yokluğunda bu tedavi yöntemi daha çok tercih edilmektedir. Direkt damağa eklenerek oluşturulan bir protezdir.
Köprü tedavisi nedir?
- Köprü tedavisinde kaybedilen bir veya birden fazla dişi birleştirerek oluşturulan protez diş kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemini tercih edebilmek için köprünün her iki ucunda da bulunan dişlerin sağlıklı ve köprüden gelecek basınca karşı dayanıklı yapıda olması beklenir.
Protez yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Hazırlanan ve dişe yerleştirilen protezin kapanış (okluzyon) prensiplerine uygun olması beklenir.
Harika bir gülüşe sahip olmak, sandığınız kadar zor değil.
Dentomega'yı şimdi arayarak hemen randevunuzu oluşturabilirsiniz. Sağlıklı gülüşler dileriz.