Skip to main content

Kuru çürük, dişte herhangi bir iltihap ve enfeksiyon olmayan çürük çeşidine denir. Diş çürüğü, ağzındaki bakteriler den dolayı oluşur. Diş sadece fiziksel güzellik açısından değil, aynı zamanda da sağlık açısından da önemlidir.

Kuru Çürük Nedir?

Çürük diş her yaştaki insanda görülebilir. Kutu Çürük, diş yapısının ve diş mi esinin bozulması anlamına gelir. Dişlere gerekli ve düzenli önemi gösterilmez, diş üzerinde yapılan olan ve bakteri bulunduran plaklar oluşur. Bu bakteri bulunduran plaklar dişin bozulmasına neden olur. Zaman ilerledikçe bu bakteriler dişlerin çürümesini saplar.

Her çürük iltihaptan ve enfeksiyona oluşmaz. Kuru çürük de oluşabilir. Kuru çürüklerin meydana gelmesindeki en büyük sebep, soğuğa ve sıcağa karşı hissedilen hassasiyeti. Diş çürükleri ilerleyen zamanlarda daha da hızlı gelişir. Çünkü yaşlanma ile birlikte dişte florür azalacağı için bu da çürümeye meydana getirecektir.

Kuru Çürük Belirtileri Nelerdir?

Kuru çürüğü fark etmek için bazı belirtiler vardır. Bu belirtiler;

Diş yüzeyinde deliklerin görünür olması

Diğer dişlere göre çok daha hassas olması

Diş üzerinde oluşan kahverengi ve siyah lekeler

Sert bir yiyecek yendiğinde oluşan ani ağrılar

Bu belirtiler kuru Çürük oluşuna ortaya çıkacak olan belirtiler demektir. Bazı kişilerde kuru çürük ile birlikte ağzı kokusu da meydana gelebilir. Bundan dolayı çürükler diş köküne inmeden çürük tedavisi yapılması önerilir.

Hangi Durumlarda Tedaviye Gerek Duyulmaz?

Genelde kuru Çürüklere İnsanlar, dişte ağrı oluşmadan diş hekimine gitmez. Fakat küçük çürükler oluştuğunda hemen bir diş hekimine gidilerek çürüğü temizlenmesi dişin kurtulmasını sağlar. Bu için ekstra bir tedaviyi gerektirmez.

Tedavi Edilemeyen Çürüklere Ne Olur?

Genel olarak kuru çürüklere sadece çürük bölge temizlenerek işlem tamamlanır. Ancak çürüğü ilerlemesi ile mutlaka tedavi işlemi uygulanmalıdır. Çürük olan bölgeye tedavi uygulanmaz ise ilerde daha farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunun için diş çürükleri de erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir.

Kuru Çürük Oluşumunu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Kuru çürük oluşumu ile karşılaşmamak için diş ve ağzı sağlığına son derece önem vermek gerekir. Günlük olarak bir diş bakımı rutini belirlenmeli ve bu rutin kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Bir çürük oluşumu görüldüğünde zaman kaybetmeden hemen bir diş hekimi ile görüşüp müdahale yaptırmanız çürük oluşumunun ilerlemesinin önüne geçecektir. Kuru çürük oluşumunda ağız ve diş sağlığı bakımının yanında doğru beslenme, florür kullanımı, sigara tüketimi ve diş hekimi kontrolü son derece önemlidir.

Sürekli nişasta ve şeker oranı yüksek yiyecekler tüketmek kuru çürük oluşumunu tetikler. Nişasta ve şeker oranı yüksek olan besinleri tüketirken dikkatli olmak gerekir. Dişlerin yapısına en çok zarar veren etkenlere bir tanesi de sigara kullanımıdır. Bunun için sigara kullanımına da son vermek gerekir.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?