Skip to main content

İzmir Porselen Diş Kaplama

Diş Hekimi Egemen Özdemir, Porselen Diş Kaplama hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.

porselen kopru

Dentomega ile şimdi iletişime geçin ve randevunuzu oluşturun. Hasta temsilcilerimiz 7 gün 24 saat sorularınızı yanıtlamak için hazır!

Genel anlamda sabit protezler olarak adlandırılan porselen kron, az sayıda diş eksikliğinde uygulanır. Komşu destek dişlerin küçültülmesiyle köprü şeklinde, tek veya birkaç diş de aşırı çürük veya renk değişikliği görülen dişlerde yapılır. Labaratuvarda hazırlanarak dişlere yapıştırılan porselen kron, dişlerin ağızda görünür kısımlarına yapılan ve hastanın kendisi tarafından çıkarılamayan protezlerdir.

Bu tip protezler takılıp çıkartılan protezlere göre daha kullanışlı olsalar da, bunların uygulanması için bazı koşulların varlığı mutlak suretle gerekir. Porselen kron tedavisinde dişlerin hazırlanması, ölçünün alınmasından sonra 3-4 seans içinde yaklaşık bir haftada gerçekleşir.

Porselen Kron Türleri Nedir?

  • Metal destekli porselen kron
  • Zirkon destekli porselen kron
  • Empres porselenler
  • Porselen laminate

Porselen kron türleri içinde ağız yapısına ve diş sağlığına en uygun olanı doktor tarafından belirlenir. İnsanların artan estetik ihtiyaçlarına cevap verebilmek için çok farklı maddeler ile yapılan porselen kron türleri arasında dişin doğal görünümünü birebir taklit edebilen sabit  protez uygulamaları da bulunur.

Porselen Kron Hangi Durumlarda Yapılır?

Ağız sağlığının yanı sıra aynı zamanda estetik durumuna bağlı olarak gülüş tasarımı amacı ile de uygulanan porselen kron tedavileri genellikle hastanın dişini kurtarmak amacı ile yapılır. Bu tedavi şu durumlarda uygulanmalıdır:
Büyük ve eskiyen dolgusu bulunan dişi güçlendirmek için,

  • Oldukça büyük bir çürüğü iyileştirmek için,
  • Köprü yapmak için,
  • Restorasyon döneminde kanal tedavisi yapılan dişi korumak için,

Ağzınızdaki çürüğün çok fazla büyüdüğü ve dolgu ile kurtarılmayacağı durumlarda dolgu yaptırma son derece yanlış bir uygulamadır. Bu durumda dolgu ne kadar büyükse, dişte bir o kadar küçük kalacaktır. İlerleyen zamanda dolgunun işlevini yitirmesi, hassasiyet oluşturması ve belli bir süre düşmesi kaçınılmaz olur. Bu ve benzeri durumlarda dolgu yerine kaplama yaptırmak daha doğru bir uygulama olacaktır.

Porselen kronların bakımı nasıl olur?

Porselen kronlar yaşam boyunca kullanılabilir. Fakat bazı durumlarda kronlar üzerinde gevşeme olacağından düşmesi de söz konusu olabilir. Bunun önüne geçmek için öncelikle kronların temizliğine dikkat edilmelidir. Özellikle protezlere destek olan dişlerin kenarları ve diş etinin fırçalama sırasında oldukça iyi temizlenmesi gerekir. Dişler mutlaka her gün iki defa fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Alkollü ve gazlı içecek tüketimi arttığı zamanlarda diş bakımına daha çok dikkat edilmelidir. Alınacak tedbirler bakteri oluşumuna neden olan plakların temizlenmesini sağlar. Burada önemli olan dişlerin ve diş etinin arasındaki plakların temizliğinin yapılmasıdır. Porselen kronların kırılmasını ve zarar görmesini engellemek için, özellikle beslenmede sert maddelerden kaçınılmalı ve çiğnenmemelidir. Tüm bunların yanı sıra dişhekiminizin ağız ve diş sağlığınız açısından vereceği önerileri dikkate almanız gerekir. Unutmayın ki diş ve diş eti sağlığınızı korumak amacı için uygulanan tedaviler çoğunun uzun ömürlü olmasını sağlamak sizin elinizde. Bu tedaviler genel olarak; implant, robotik implant, gülüş estetiği, ortodonti tedavisi, diş beyazlatma ağız içi kanseri, çocuk diş sağlığı, pedodonti diş tedavileri, ağız ve diş cerrahi tedavisi, genel anestezi altında diş tedavisi olarak sıralanabilir.

Diş Hekimlerimiz Sizin İçin Açıklıyor

Diş Hekimi Egemen Özdemir, Porselen Diş Kaplama hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.

Egemen Özdemir

Porselen Diş Kaplama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Porselen köprü nedir? Ne zaman uygulanır?

Eksik diş ya da eksik dişlerin olduğu bölgedeki dişsiz alanların yandaki komşu dişlerden destek alarak doldurulması için yapılan porselen süt yapılı materyallerdir. Genellikle implant tedavisi ya da ortodontik tedavi gibi diğer modern tedaviler ile doldurulamayacak boşluklar olduğunda porselen kaplama uygulanır.

Metal destekli porselen kaplama ile zirkonyum kaplama arasındaki fark nedir?

Metal destekli porselen kaplama krom-kobalt’dan yani gri metal. Zirkonyum ise, beyaz bir metaldir. İki protez yaklaşımı içinde dişten eşit şekilde doku kaldırılır. Gri olan metalin mukavemeti daha yüksek, zirkonyumun ise  estetiği daha yüksektir. İnce diş eti olan hastalarda gri metal yansımalar yapabilir. Her iki materyalin, üst yapısı da porselen ile kaplanmaktadır.

Porselen kaplama diş yaptırmak kaç gün sürer ve aşamaları nelerdir?

Porselen diş yaptırmanın aşamaları;
-DİŞ KESİMİ: genellikle diş kesimi ve ölçü alınması işlemi tamamlanmaktadır,ardından geçici dişler ağza uygulanmaktadır. genellikle hastaya estetik beklentileri sorulur ve hatta protezi yapacak teknisyene fotoğraflar anlatılır,videolarla istekler söylenir.

ALT YAPI PROVA: Çoğunlukla protez hangi alt yapı materyalinden yapıldı ise onun provası yapılmaktadır.ama artık günümüzde gelişen teknoloji sayesinde alt yapıların bilgisayarlar tasarım yapılıp uygulanmasından kaynaklı olarak hata payı çok aza inmiştir.artık bu prova her daim yapılmayabilir.

PORSELEN PROVA: Porselen kaplama yapmanın en önemli seansıdır. Genellikle komşu dişler ve karşı çenedeki dişlerle durumu ve sıhhi yönden değerlendirilmesi yapıldıktan sonra, hasta ile estetik değerlendirmeler(renk,tip,biçim)düzenlemeleri yapılmakta olup ardından gerekli olursa düzenlenmeler yapıldıktan sonra cilası için laboratuvara yönlendirilmektedir.

BİTİM AŞAMASI: Porselenin son parlatma işlemi yapıldıktan sonra ağza yapıştırıldığı seanstır.hastadan son kez onay alınır ve protez ağza yapıştırılır. ardından bakımı anlatılır.

Porselen kaplama yapılacak her dişe kanal tedavisi ihtiyacı var mı?

Diş kesilmesi sırasında ya da seans aralarında ağrılı bir diş olursa diş değerlendirilip, kanal tedavisi işlemine karar verilebilir.

Aşırı harap ve üzeri olmayan diş kaplama ile kurtulabilir mi?

Böyle dişlere kanal tedavisi yapılıp, ardından kanal içinden destek alınan fiber post-core ile diş restore edilip, kaplama işlemi yapılıp diş kullanıma devam edilir.

Porselen kaplama diş yapılırken geçici diş yapılıyor mu?

Diş kesimi yapıldıktan sonra, çoğunlukla klinikte bazen laboratuvarda geçici diş hazırlanıp dişler geçici olarak koruma altına alınmaktadır. Hem hassasiyet, hem de estetik yönü düşünülerek geçici dişler yapılmaktadır.

Porselen kaplama dişin porseleninin kırılması mümkün müdür?

Tabi ki de diş sıkma gibi patalojik rahatsızlıkları olan hastalarda porselen kırılması olmaktadır. Kırılma boyutuna göre bazen ağız içinde tamiri mümkünken bazen protez yenilemesi yapılabilmektedir.

Porselen kaplamam hareket ediyor neden olabilir?

Bunun bir kaç farklı sebebi olabilir, bazen protezin yapıştırıldığı materyal etkisini kaybetmiş olmakta, bunun çözümü hemen diş hekimine gidip protezin yeniden yapıştırılmasıdır. Bir başka sebep altındaki diş çürümüş olabilir, bu durumda sökülüp bakılması gerekmektedir. Bir başka ihtimal ise uzun süredir kullanılan protezlerde görülen dişler etrafında eğer ciddi bir kemik kaybı var ise dişlerde sallanıyor olabilmektedir. Bu gibi durumlarda daha detaylı bir tedavi planlaması yapılmasında fayda vardır. Çoğunlukla dişin çekilmesi ve yeniden protez yapımı ile sonuçlanmaktadır.

Porselen kaplamanın ömrü ne kadardır?

Porselen kaplamaları nasıl yapıldığı, doğru tekniklerin kullanılması yapıştırma işleminin doğru yapılması ile doğru orantılı olarak değişmesi ile değişmekle beraber genç hastalarda çok daha uzun süre kullanımı olmaktadır. Yaş ilerledikçe fizyolojik olarak diş eti çekilmeleri ile bu süre daha da kısılabilir. Ortalama 7 yıl civarındadır.

Porselen kaplama fiyat aralığı nedir?

Porselenin fiyatı yapıldığı materyal, laboratuvar, malzeme ve işçilik kalitesine göre değişmekle beraber, yapılan kaplamanın 7-10 yıl kullanılacağı göz önünde bulundurulursa maliyetli bir işlem değildir.

Harika bir gülüşe sahip olmak, sandığınız kadar zor değil.

Dentomega'yı şimdi arayarak hemen randevunuzu oluşturabilirsiniz. Sağlıklı gülüşler dileriz.

Telefon Numaralarımız

7 Gün 24 Saat Arayabilirsiniz 0 232 388 77 99

Bizimle İletişimde Kalın
Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?