Uzman Diş Hekimi Mehmet Ali Koldaş, İmplant Üstü Protezler hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.
İzmir İmplant Üstü Protezler
İmplant Üstü Protezler, Dentomega.
Gelişen teknoloji doğrultusunda gün geçtikçe ağız ve diş sağlığı konusunda artan tedavi yöntemleri hem zamandan tasarruf sağlıyor, hem de acısız bir işlem sunuyor. Vücudumuzun en önemli yapı taşlarından olan ağzımız, işlevini bozduğunda çeşitli sorunlara yol açıyor. Diş ve diş eti rahatsızlıklarının yanı sıra sindirim sistemi bozuklukları da bunun devamında önümüze çıkabiliyor.
Özellikle son yıllarda pek çok kişi tarafından en çok rağbet gören bir tedavi şekli olan implant uygulamaları diş ve dişlerde konfor sağlıyor. Genel anlamıyla implant üstü protezler implant üzerine yerleştirilen ve implantlar tarafından desteklenen sabit veya hareketli protezlerdir. Tek diş eksikliği veya total dişsizlik problemleri; implant ve üzerine tasarlanan protezler ile kolaylıkla çözüme kavuşturulur. Burada sorunun kaynağı diş eksikliğidir. Ağız sağlığınızın yanı sıra gülüş estetiğini de tamamlayacak olan implant tedavileri üzerine sağlıklı bir diş yüklenmesine olanak sağlayacak şekilde yerleştirilmelidir. Aynı zamanda bütünsel olarak yanlış pozisyonda uygulanan implantların neticesinde sağlıklı bir fonksiyon ve estetik beklenilemez.
İmplant üstü protez uygulamalarında plan ilk olarak üç boyutlu röntgen analizleri ile tespit edilir. Kişinin ağız yapısını bozmayacak işlem tasarlanır. Üzerine yapılacak protez sistemine ise uygun konumlarda yerleştirilir. Bu tek diş eksikliğinde yapılabildiği gibi, tam dişsizlik durumlarında da yapılabilir.
İmplant Üstü Protezlerin Avantajları
Güzel pozisyon kazanan implant ve üzerine gelen protezler hayat kalitesini ciddi anlamda artırır. Bu nedenle implant uygulamaları güvenebileceğiniz bir işlemdir.
- İmplant ve üzerindeki protezler kemik dokusuna kuvvet iletimi sağlar. Dişsiz alanlarda kemik kaybı olacağında bu durum kemik kaybını engeller.
- Tek diş implantlarında ön ve arka dişler üzerine herhangi bir işlem yapılmaz.
- Dişsizlik sorunu ve buna bağlı olarak problem yaşayanlar için kurtarıcı bir sistemdir.
- Dişlerinizin şekil ve boyları için istenildiği şekilde düzenlemesine olanak sağlar. Bu durum ise gülüş tasarımına olanak tanır.
- Ön dişlerde kayıp, estetik kaygı ortadan kalkar.
- Uygun şartlarda ve doğru statikte yapılmış protezler yıllarca kullanılabilir.
İmplant Üstü Protez Çeşitleri Kaça Ayrılır?
İmplant üzerine uygulanan protez tipleri sabit ve yarı hareketli olarak ikiye ayrılır.
Sabit protezler: Sabit, hareket etmeyen, hasta tarafından çıkarılamayan protezlerdir. Yapılan diş kaplaması implant gövdesine simantasyon dediğimiz yapıştırma işlemi ile ya da vidali sistemler yardımıyla sabitlenir.
Kronların bağlandığı implant parçalarına abutment adı verilir. Estetik bölgelerde doğal diş görüntüsünü korumak amacıyla farklı ek parçalar kullanılabilir. Özellikle metal yansımasını engellemek ve dişle aynı görüntü elde etmek için zirkonyum bağlantı elemanları kullanılır ve üzerine yine zirkonyum kaplama yapılır. İmplant destekli en estetik tedavilerden birisidir. Bu uygulama ağırlıklı olarak ön bölge tek diş eksikliklerinde kullanılır.
Yarı Hareketli Protezler: Genellikle tam dişsiz hastalarda ve ağız yapısı nedeniyle sabit protez yapmamızı engelleyen faktörlerin bulunduğu durumlar da uygulanır. Sabit protezlere göre maliyeti daha uygundur ve daha az cerrahi işlem gerektirir. Sıklıkla azı dişler bölgesinde yaş ilerlediğinde meydana gelen diş kayıplarında uygulanır.
Sıkça Sorulan Sorular
Hiç dişi olmayan bireylerde sabit diş yapabilmek için kaç implant yapmak gerekir?
Çenelerin büyüklüğüne göre değişmekle beraber üst çenede 8-6 arası, alt çenede en az 6 tane implant yaparak sabit diş yapılabilmektedir.
İmplant üzerine yapılan diş simante (yapıştırmalı) protez mi? Vidalı protez (multi-unit) mi yapılmalı?
İki farklı sistemin avantajları ve dezavantajları olmakla beraber vaka durumuna göre uygulanan durumlarda vardır. Son zamanlarda vidalı protezlerin temizlenebilirliğinin daha kolay olması, yapıştırma materyalinin uzun süreçte implantta kemik kaybına uğradığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
Tamamen dişi olmayan bireylerde yarı hareketli protez için kaç tane implant gerekir?
Üst çenede 4 alt çenede 2-4 arasında değişen sayıda implant yapılabilir.
All On Four implant protezi nasıl olur? Hemen geçici diş yapılıyor mu?
Bu sistemin en büyük avantajı implantlar yapılır yapılmaz geçici dişlerin yapılıyor olmasıdır. 4 implant üzerine sabit diş yapılmasıdır. İmplantlar yapıldıktan 3 ay sonra daimi protezler yapılabilmektedir.
Hareketli protezlerin günlük bakımı nasıl yapılmaktadır?
Günde 2 kere çıkartılıp en az iki kere fırçalanmalıdır. Gece yatmadan protezler çıkartılıp yatılmalıdır. Ağızdaki implant parçaları da fırçalanmalıdır.
Protezdeki lastikler zaman içinde deforme olabilir. Klinikte basit bir işlemle değiştirilebilir ve tutuculuğu ilk gününe dönmektedir.
Sabit dişlerin günlük bakımı nasıl yapılmaktadır?
Doğal diş bakımına çok benzerdir. Sabah ve akşam mutlaka fırçalanmalıdır. Diş araları ve gövde altları arayüz fırçaları ve diş ipleri ile temizlik yapılmalıdır. Arayüzler ve gövde altları için ağız duşu kullanımında fayda olacaktır.
İmplant üstü protez maliyeti ne kadar?
İmplant Üstü Protezlerin maliyeti seçilen protez malzemesine göre ve yapılacak diş sayısına göre değişmektedir. Daha detaylı bilgiler için kliniğimizi arayarak ya da hekiminizle yapacağınız ön görüşmede detaylar verilecektir.
Mehmet Ali Koldaş
1989 yılında İzmir’de doğdu ilk orta eğitimini Torbalı’da tamamladıktan sonra liseyi İzmir Atatürk Lisesinde okudu.
2007 yılında Ege Üniversitesi Diş Hekimiliği Fakültesine başladı 2012 yılında Diş Hekimliğinde Uzmanlık sınavını kazanıp Süleyman Demirel Üniversitesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalında Uzmanlığa başladı 2017 yılında uzmanlık eğitimini tamamlayarak 2018 yılında Kliniğimizin kurucu doktoru olarak çalışmaya başladı.