Skip to main content

Hareketli Protezler

Üstün Hizmet.

Size en iyiyi sunmak için çok çalışıyoruz.

Memnuniyet.

Her defasında sizi memnun etmeyi amaçlıyoruz.

Güven.

Ağız sağlığınız Dentomega ile güvenilir ellerde.

Hareketli Protez uygulamasını sizin için en basit haliyle anlattık

İmplant Üstü Protezler

Hareketli Protezler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Dental hareketli protez nedir?

Ağızda görülen diş eksikliklerinde, sabir protetik tedavi(kaplama) için yeteri kadar diş desteği alınamadığı zaman çiğneme fonksiyonu, estetik görünümünü ve fonasyonu (konuşmayı) koruyan protez şeklidir. Halk arasında takıp çıkarmalı protez olarak bilinir.

Ne zaman hareketli protez tercih edilir?

Tamamen dişsiz çenelerde, uzun dişsiz bölgelerde, implant yapılamayacak kadar kemik kaybının olduğu dişsiz alanlarda, diş desteğinin olduğu fakat, dişlerin destek dokularında harabiyet olduğu zaman, bazen de implant destek alacak şekilde hareketli protez tercih edilir.

Hareketli protezler kaç günde hazırlanır?

Gerekli provalar yapılarak yaklaşık 5-6 günlük bir sürede hazırlanır.

Hareketli protezler kullanışlı ve konforlu bir tedavi seçeneği midir?

Dişlerden ya da implantlardan destek alan hareketli protezler konforlu bir tedavi seçeneği olmakla beraber total ya da tam damak denilen tamamen dişsiz çenelerde uygulanan protezler konfor ve alışma anlamında başta bir miktar rahatsızlık yaratabilir. Bu yüzden implantlardan destek alma durumu varsa implant destekli hareketli protez yapımı tercih edilmelidir. Yine de kemik kaybının çok olmadığı çenelerde de kaybolan fonksiyonları kazandırdığı için, implanttan destek almayan tam protezler iyi bir çözümdür.

Hassas bağlantılı (çıt çıtlı) protez ne demektir? Nasıl bir fark yaratır?

Dişlerden destek alan hareketli bölümü protezler iki grupta değerlendirilir. Bunlar klasik bölümlü protezler ve hassas bağlantılı protezlerdir. Klasik bölümlü protezler dişlerin dışından destek alan kollara sahiptir. Bunlar genelde metal olduğu için iyi birer tutuculuk sağlasa da özellikle ön bölgelerde gözüktüğü için, estetik olarak bir problem yaratır. Hassas bağlantılı protezlerde ise, diş ile hareketi protezin bağlantı noktaları protezin iç kısmında olduğu için, protez takıldığında hiç bir metal kısım görünmez bu sayede de daha estetik bir görünüm sağlanabilir. Ayrıca bağlantının boyu daha uzun olduğu için, protez daha stabil olur. Bu sebeple de bu protezler daha rahat kullanılır.

Hareketli protezlerin kullanım ömrü ne kadardır?

Hareketli protezlerin kullanım süresi rutin kontrolleri yapılırsa ortalama 7 ila 10 senedir. Kişilerin, hiç bir sorunu olmasa da bu süre sonunda değiştirilmesi tavsiye edilir. Bunun da sebebi protezin yapımında kullanılan materyallerin yıpranması ve üzerinde bakteri birikimine sebep olma ihtimalidir.

Hareketli protez kullanıyorum yaklaşık üç dört sene rahat kullandım sonrasında protez oynamaya başladı protezim mi bozuldu?

Bu en çok duyduğumuz sorulardan biridir. Öncelikle yapılan hareketli protezler uzun yıllar geçse de ağız ortamında şekli ve form değiştirmezler ya da söylendiği gibi bollaşmazlar. Genelde görülen protezlerin destek aldığı çene kemiklerinde kayıp olmasına bağlı olarak protezin uyumu bozulduğu için stabilitesini kaybetmesi durumudur. Bu durumda yapılması gereken eğer uyumsuzluk sınırlı ise besleme denilen teknik ile protezi oluşan yeni ağız durumuna uyumlu hale getirmektir.

Alt (ya da üst) çenemde hiç dişim yok protez yaptırdım ama rahat bir şekilde kullanamıyorum impalanttan destek alan bir protez yaptırmak istiyorum şu anda kullandığım protezi tekrar kullanabilir miyim ?

Eğer çeneye uygun bir protez hazırlanmış ise ve karşı çene ilişkisi iyi ise halihazırda kullanılan protez implantlara uyumlu hale getirilebilir.

Hareketli protezler nasıl temizlenir ya da bakımı nasıl yapılır?

Hareketli protezlerin bakımı son derece önemli olsa da çok zor bir iş değildir. Düzenli olarak dişlerimizi fırçalamamız gerektiği gibi hareketli protezlerimizi de dişimiz gibi bütün yüzeylerini diş fırçası ile fırçalamamız yeterli olacaktır. Hareketli protezleri kullanırken en çok dikkat edeceğimiz nokta yatarken protezimizi çıkarmamız gerektiğidir. Protez çıkarılmadığı taktirde kendi dokularımızda bakteriler yüzünden kayıp hızlı bir şekilde olur dokuların sağlığı bozulur buna bağlı olarak protezin uyumu bozulur.

Hareketli proteze alışmak uzun sürer mi ?

Sadece hareketli protezlerde değil ağız içine uygulanan ve bir çok dişi kapsayan bütün protetik tedavilerde alışmak için belli bir süre geçmesi gerekir. Bu süre tedirgin edecek kadar uzun değildir elbette. Kişiden kişiye bu süre değişmekle beraber yaklaşık bir haftalık sürede kişiler rahatlıkla kullanmaya başlayabilir.

Hareketli protez yaptırırsam konuşmam bozulur mu?

Neredeyse her lisanda sesler ve heceler dilin damağa ve dişlere teması ile çıkar. Bu noktada diş yüzeylerinin değişimi konuşmayı (fonasyonu) başta etkileyebileceği gibi bir kaç günlük kısa bir kullanım ile kişinin konuşması normale döner.

Tedavi fiyatlarını mı öğrenmek istiyorsunuz?
Çok basit.

Dentomega ile iletişime geçmenin harika yolları var, dilerseniz ekranın sağ alt köşesinde bulunan konuşma penceresinden temsilcimize yazabilir, bizi hemen arayabilir ya da yandaki e-mail formunu doldurup bize mail gönderebilirsiniz.

Adalet Mah. Manas Bulvarı
72/A Bayraklı / İZMİR
Yol Tarifi Al

+90 232 388 77 99

+90 545 380 70 90






    Harika bir gülüşe sahip olmak,
    sandığınız kadar zor değil.

    Konuşmayı Başlat
    1
    Bize Whatsapp'tan Yazın
    Merhaba
    Nasıl yardımcı olabiliriz?