Diş Hekimi Hasan Şahin, Diş Sıkma (Bruksizm) ve Çene Eklemi Hastalıkları hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.
Dentomega ile şimdi iletişime geçin ve randevunuzu oluşturun. Hasta temsilcilerimiz 7 gün 24 saat sorularınızı yanıtlamak için hazır!
Bruksizm belirtileri olan hastaların en kısa sürede diş hekimine başvurmaları gerekir. Bu hastalarda gece plağı dediğimiz yada masseter botoksu dediğimiz işlemler uygulayarak hastayı diş sıkmanın sonuçlarından uzak tutmaya çalışırız.
Bruksizm halk arasında diş sıkma yada diş gıcırdatma olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Diş sıkmanın en önemli nedeni stres ve emasyonel durum değişiklikleridir. Bunun yanı sıra gastrointestinal sistem ve sinir sistemi hastalıklarıda neden olabilir. Diş sıkma alışkanlığıyla birlikte günden güne çeneyi kapatan kaslarda gereğinden fazla kuvvet artışı olacaktır.
Bu aşırı kuvvet bir süre sonra dişler üzerinde aşındırıcı etki, dişlerde ve dolgularda kırılma, çene ekleminde dejenerasyon, boyun ağrıları, dişlerde aşınmaya bağlı hassasiyet, cene ucu ve burun arasındaki mesafenin azalmasına bağlı erken yaşlılık görüntüsü ve uyku kalitesinin verimsiz olması gibi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Bruksizm belirtileri olan hastaların en kısa sürede diş hekimine başvurmaları gerekir. Bu hastalarda gece plağı dediğimiz yada maseter botoksu dediğimiz işlemler uygulayarak hastayı diş sıkmanın sonuçlarından uzak tutmaya çalışırız.
Gece plağı hastadan alınan ölçü sonucunda laboratuvar ortamında üretilip alt ve üst dişler arasında bir kuvvet emici olarak rol oynar bu sayede hasta dişlerini sıksada yumuşak kuvvet yumuşak zemine iletildiğinden dolayı dişlerine zarar veremez. Dezavantajı hasta günlük hayatında da diş sıkıyorsa bunu takması gerekliliğidir. Masseter botoksu ise alt çenenin arka köşesinde buluna çeneyi kapatan en güçlü kaslardan biri olan Maseter kasına uyguladığımız botoks işlemidir. Uygulama yaklaşık 10 dakika sürer.
Bu sayede kasın gücü kısmi olarak azaltılmış olur. En büyük avantajı hastanın günlük yaşantısında da diş sıkma alışkanlığı varsa önüne geçilmesidir. Yada plak kullanamayan hastalarda ideal yöntemdir. Dezavantajı ise 6 ay etkinliğinin olmasıdır. 6 ay sonrasında hastanın bruksizm rahatsızlığı tekrar ederse tekrarlanması gerekir. 10 dakikalık işlemler için uykunuzu bölmeyin.
Diş Hekimlerimiz Sizin İçin Açıklıyor
Diş Hekimi Hasan Şahin, Diş Sıkma (Bruksizm) ve Çene Eklemi Hastalıkları hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.
Diş Sıkma (Bruksizm) ve Çene Eklemi Hastalıkları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bazen yemek yerden, esnerken, konuşurken çenemden ses geliyor bu normal mi? Yoksa çenem mi çıktı?
Çene eklemi 3 parçadan oluşur; kafa kaidesi, alt çene kemiği ve iki kemik birbirine sürtmeden rahat çalışabilsin diye tıpta disk olarak halk arasında kıkırdak olarak bilinen yapıdan oluşur. Bu ses diskin konumunun değişmesinden olur. Bu ses çene çıkması değildir.
Diş gıcırdatma ve diş sıkma nedir?
Diş sıkma ve gıcırdatma genelde uyurken gözlemlenen, gün içindeki bireyin stresinin tetiklediği dişlerin kenetlenerek sıkılması halidir. Anormal bir durumdur. Tedavi edilmezse dişlerin kırılmasına, diş eti çekilmesine ve eklem rahatsızlıklarına sebep olur.
Neden sadece gece diş sıkıyoruz?
Bilinenin aksine gündüzde hasta diş sıkabilir. Kişi bunun farkına vararak önlemesi gerekmektedir.
Sabahları baş ve boyun ağrısı ile kalkıyorum normal mi?
Baş ve boyun ağrısı bir çok farklı sebebe bağlı olsa da özellikle ağrının sabah olması bize diş sıkma hastalığını düşündürür.
Diş sıkma ve gıcırdatmanın tedavisi nedir?
Hastadan alınan ölçülere göre kişinin bruksizm şiddetine göre özel kalınlıklarda gece plakları yapılmaktadır. Bunun yanında bazı fiziksel terapiler anlatılmakta, kaslarda spazm var ise medikasyon uygulanmaktadır. Gerektiğinde kaslardaki enflamasyonun çözülmesi için lazer tedavisi uygulanmaktadır.
Çenemi fazla açamıyorum ve ağrım var çenem çıkmış olabilir mi?
Çeneyi açamamak ve ağrı olması bize çene çıkmasını değil, kapalı kilitlenme hastalığını tarif eder. Detaylı muayene edip ağzı açamama şikayeti kassal mı, eklemsel mi teşhis edip ona yönelik tedavi yapılmaktadır. Gerektiğinde düşük enerjili LAZER de kullanılmaktadır.
Çene eklemi rahatsızlıklarının sebepleri nelerdir?
Uzun süre tedavi edilmeyen diş sıkma diş gıcırdatma
Hastada tek taraflı çiğneme alışkanlığı
Eksik dişlerden dolayı tek taraflı çiğneme
Anormal alışkanlıklar (kalem ısırma,parmak emme gibi.)
Doğru yapılmamış protezler ve dolgular
Çenelerdeki ciddi ortodontik bozukluklar
Çene eklemi hastalıklarının tedavisinde ne kullanılır?
Çene eklemi tedavisinde okluzal splint yapılmaktadır. Hastaya uzun bir yapması gereken ve yapmaması gerekenler listesi verilmektedir.
Eklem hastalığım ne zaman iyileşir ve ne zaman kontrole gelmeliyim?
Genelde okluzal splint kullanılmaya başlandıktan bir – iki hafta sonra kontrole çağırılmakta, daha sonra 3. Ay çağırılmaktadır. Eklem hastalıklarında hastalığın şiddetine göre tamamen bir iyileşme görülmeyebiliyor. Burda hedeflenen hastanın günlük yaşantısına rahatsızlık duymadan geçiş yapmasıdır.
Harika bir gülüşe sahip olmak, sandığınız kadar zor değil.
Dentomega'yı şimdi arayarak hemen randevunuzu oluşturabilirsiniz. Sağlıklı gülüşler dileriz.