Diş eti kanamaları, dişlerde oluşan bir hastalık olmasıyla beraber başka sağlık sorunlarından da kaynaklanan nedenlerden biridir. Diş eti kanamaları, sert bir şekilde kullanılan diş ipinden, dişlerin çok sert bir şekilde fırçalanmasından ve protezlerin yanlış kullanımı diş eti kanamalarına sebep oluşabilir. Bunların yanı sıra vitamin eksikliği, lösemi, periodontitis ve trombosit eksikliği gibi hastalıklarda diş eti kanamalarına sebep olur. Bu ve buna benzer hastalıklar diş eti kanamalarına ve iltihaplanmasına neden olur. Böyle durumlarda sağlık kuruluşlarına gidilmesi gerekir.
Diş Eti Kanaması Nedir?
Diş eti kanaması, diş etlerinde meydana gelen plakların birikmesiyle oluşur. Plakların oluşmasıyla dişlerde iltihaplanmalar meydana gelir. Bunlarla beraber diş etlerinin kanamasına ve sağlıksız diş etlerinin oluşmasını sağlar. Diş eti kanamaları ve iltihabı zamanla hastanın çene kemiğinin erimesine sebebiyet verir. Diş eti kanaması hastanın yaşamını zorlaştırır. Bunun için en yakın hastaneye başvurulması gerekir.
Diş Eti Kanaması Belirtileri
Diş eti kanamaları genellikle dişlerin fırçalandığı esnalarda görülür. Ayrıca diş eti kanamaları belirtilerinde; dişlerde sızlama, diş eti renginin normalde daha kırmızı görünmesinde, yiyecekleri çiğnerken diş etlerinde baskı hissedilmesinde ve diş etlerinde şişme görülür.
Diş Eti Kanamalarının Nedenleri
Diş eti kanamaları birçok hastalığın tetikçisi olabilir. Diş eti kanamalarının tedavi edilmesi gerekir. En yaygın görülen diş eti kanamaları şu şekildedir;
- Diş eti iltihaplarının ilk nedenleri arasında dişlerde oluşan iltihaplanmadır. Diş etlerinde kızarmalar görülür. Dişlerde oluşan plaklar temizlenmediğinde diş eti iltihaplanmasına yol açar.
- Bazı ilaçların yan etkileri diş eti kanamalarına yol açar. Kan sulandırıcılar kanı sulandırdığı için diş etlerinde daha fazla kanamaya yol açar.
- Gebelik durumlarında hormonal aktiviteler diş eti kanamasına yol açar.
- Ağız bakımına yeterince özen gösterilmediği zaman diş eti kanamalarına sebebiyet verebilir.
- Sağlıksız beslenme de diş eti kanamalarına yol açar.
- Stres de diş eti kanamalarının oluşumuna sebep verir.
Bu ve buna benzer hastalıklar diş eti kanamalarına neden olur. Diş eti hastalıkları genetik de olabilir. 6 ayda diş doktoruna muayene olmak gerekir.
Diş Eti Kanaması Teşhisi Nasıl Konulur?
Diş eti kanaması hastalığı, bir hekim tarafından kolaylıkla konulur. Hasta, diş eti hastalığı belirtilerini bir hekime anlattığında kolaylıkla diş eti hastalığını teşhis eder. Diş etlerinde görülen kızarıklık, diş eti kanamaları, iltihaplanmalar, şişme ve acı görülür. Bu belirtiler görüldüğünde diş eti kanamaları teşhisi konulur.
Diş Eti Kanaması Tedavisi
Diş eti kanaması tedavisinde öncelikli olarak dişlerin düzenli olarak fırçalanması gerekir. Eğer diş hekimi diş eti iltihabı olduğunun teşhisi koydu ise düzenli olarak diş hekimine muayene olmaya gidilmesi gerekir. Dişlerin doğru bir şekilde fırçalanması ve diş ipinin doğru kullanılması diş eti kanamasını tedavi edecektir. Gargara kullanımı da diş eti kanamalarını en aza indirecektir. İlaç tedavileri de diş eti kanamaları tedavisinde görülen yöntemlerdendir.