Diş apsesi, insanların acılı ve zor günler geçirmesine neden olan bir diş problemidir. Diş apsesi, vücudumuzun bakterilerle mücadele etmesi sonucunda meydana gelir. Bu apseler sonucunda ise ağrı, kızarma ve şişme gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Apsenin oluşum yerleri ise diş araları ve diş kökleridir. Diş apsesinin temel nedeni ise dişlerde kalan bazı yemeklerin artıklarıdır. Artıklar, dişlerde kaldığı sürece bakteriye dönüşür.
Bunun sonucunda ise diş apsesi oluşur. Diş apsesi, tedavi edilmelidir. Aksi halde hem gece hem de gündüz sizi perişan edebilir. Apse tedavisi, dişin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Eğer apse çok fazla ilerlemiş ise tedavi olarak diş çekimi yapılır. Apsenin şiddeti çok fazla değilse de bu sorun belli bir zaman sonra kendiliğinden yok olabilir. Apseden kurtulmak ya da apse sorunu yaşamamak için dişlerinizi fırçalayınız.
Diş Apsesi Nedir?
Diş apsesi, dişte oluşan bakterilerin vücudumuzla reaksiyon haline girmesinden dolayı oluşur. Diş apsesinde cerrahi müdahale, kanal tedavisi ya da diş çekimi gibi tedavi yolları tercih edilmektedir.
Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?
Diş apsesi belirtileri şunlardır:
- Ateşlenme
- Zonklama veya ağrı
- Damakta, yüzde, yanak ve yanak içinde şişlik
- Çiğneme esnasında acı yaşama
- Soğuğa ve sıcağa karşı dayanıksız olma
Bu belirtiler arasında zonklama veya ağrı, diş apsesinin en sık yaşanan belirtileridir. Özellikle de zonklama ile kendini belli eden diş apsesi, çok ileri seviyelere ulaştığında ise lenf bezi şişmesine de neden olmaktadır. Lenf bezi şişmesi ise genellikle yüzde veya yüzün yakın bölgelerinde meydana gelir.
Diş Apsesine Neden Olan Durumlar Nelerdir?
Diş apsesine neden olan durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yanlış beslenme alışkanlıkları
- Aşırı asitli yiyecekler tüketmek
- Şekeri yüksek besinler tüketmek
- Alkol ve tütün kullanımı
- Şeker hastalığı
- Yeteri kadar ağız ve diş temizliği yapmamak
Bu gibi durumlar, diş apsesinin temel nedenleridir. Özellikle de dişlerin temizliğini yerine getirmemek, en sık gözlemlenen nedenler arasındadır.
Diş Apsesi Tedavi Süreçlerini Çok Etkiler Mi?
Diş apsesinin boyutu, sağlık durumunuzu etkileyebilir. Hatta bazı apseler, başka hastalıkların ortaya çıkmasını sağlayabilir. Eğer diş apseniz dayanılmaz bir acı vermeye başladıysa mutlaka dişçiye gitmeniz gerekir. Eğer dişçiye gitmezseniz, apse kendini sürekli tekrarlamaya başlayacaktır. Diş apsesi tedavi sürecinde ise bazı farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Apsenin durumu, tedavi süreçlerini etkiler. Bu nedenle diş apsesi tedavi süreci kişiye göre değişmektedir. Gerekli muayenelerden sonra nasıl bir müdahale yapılması gerektiği hekim tarafından planlanır.
Evde Diş Apsesi Tedavisi Olur Mu?
Diş apsesinin daha çok diş hekimi tarafından tedavi edilmesi, daha doğrudur. Evde yapacağınız şeyler, sadece ağrınızın dinmesini sağlar. Bu yöntemler diş apsesinden kesin olarak kurtulmanız için pek işe yaramaz. Genellikle tuzlu su kullanarak gargara yapılmaktadır. Bu da kısa süreli bir çözüm sunar.