Skip to main content

Çocuğunuzun Diş Hekimi Korkusunu Yenmesine Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Doğumlarından ergenlik çağlarına kadar yani 0 ila 14 yaş arasındaki çocuklarımızın ağız ve diş sağlığının önemini kavraması çürüksüz bir yaşama başlamaları için hayati bir adımdır. Her 6 ayda bir kez yapılan kontroller sorunsuz bir ağız, diş ve çiğneme sistemine sahip
olmasını sağlar. Daha da önemlisi çocukluk çağlarından itibaren kişilerin bilinçlenmesine ve diş sağlıklarını korumasına yardımcı olur.

Türkiye’de her 10 çocuktan 8’i diş hekimine gitmekten korkuyor.
Yaşadıkları olumsuz diş hekimi tecrübeleri veya çevrelerinden duydukları acılı deneyimler nedeniyle Türkiye’de her 10 çocuktan 8’inin diş hekimine gitmekten korktuğunu görüyoruz. Çocukluk çağlarında başlayan bu korkunun yetişkinlik döneminde fobiye dönüşmesi en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Yaşam boyu diş ve ağız sağlıklarını koruyabilmeleri için çocuklardaki diş hekimi korkusunu nasıl yenebileceğimizi birlikte inceleyelim.

Çocuğunuzu Diş Hekimi, Doktor veya Hemşire ile Korkutmayın
Çocuğunuz, bir yaramazlık yaptığında onu iğne yaptırmak, doktora gitmek veya diş hekimine gitmek gibi konularda korkutmak ve sağlıkla ilgili meslek gruplarıya ilgili olumsuz intiba bırakmak diş hekimi ve diğer tedaviler ile ilgili fobilerin oluşmasına neden olur. Bu durumun
hem çocukluk dönemine hem de yetişkinlik döneminde derinleşmiş birer fobiye dönüşebileceğini ve çocuğunuzun yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebileceğini unutmayın.

Diş Çekimi gibi Acılı İşlemleri Beklemeyin Çocuğunuzu Her 6 Ayda Bir Kontrole Götürün
Diş muayenelerinin yapıldığı diş hekimi koltukları ve kullanılan aletler bir çocuk için oldukça büyük ve göz korkutucu olabilir. Ancak diş hekiminizle ortak bir çalışmanın sonucunda ve biraz zaman da ayırarak çocuğunuzun canının acımasına neden olmayacak küçük işlemler
için ve kontroller için diş hekimine götürmeniz, çocuğunuzun ortama alışmasını sağlayacaktır. İşlemler sırasında algısı kolaylıkla dağılabilen çocuğunuzla ilgilenmeniz ve ona destek olmanız diş hekimi korkusunun oluşmasını engelleyecektir.

Acı, Ağrı, İğne Gibi Çocuğunuzu Ürkütecek Konulardan Bahsetmeyin
Acı, diş çekimi, kanama, ağrı ve iğne gibi ifadeler hem çocuklarda hem de yetişkinlerde güçlü bir olumsuz yargı oluşmasına neden olur. Bu nedenle çocuğunuzun yanında bu gibi önyargı oluşturabilecek ve çocuğunuzun korkmasına neden olabilecek ifadelerden ve konulardan
kaçının. Sağlıklı ağız ve diş sağlığının öneminden, sağlıklı dişler ile güzel gülümsenebildiğinden ve sağlam dişler sayesinde güçlü olacakları gibi onları yüreklendirecek ve ilgilerini çekecek konulardan bahsedin.

Diş Hekimi Korkunuzu Çocuğunuza Hissettirmeyin
Eğer siz de diş hekiminden korkuyorsanız veya ailede korkan bir birey varsa bu korkunuzu çocuğunuza hissettirmeyin. Yanında olumsuz intiba uyandıracak konuşmalar yapmaktan kaçının ve çocuğunuzu cesaretlendirecek konulardan bahsedin. Sizde veya ailenizdeki bireylerde var olan diş hekimi korkusunu yenmeye çalışmanız aile sağlığı açısından daha sağlam ve kalıcı bir çözüm yöntemi olacaktır.

Diş Hekimi Randevusunun Ardından Çocuğunuzu Mutlu Edecek Aktiviteler Planlayın
Diş hekimi randevularının öncesinde ve sonrasında yapacağınız her şey o gün yaşanan deneyimin bir parçası olacaktır. Randevu öncesinde stresinizi yansıtmamanız ve randevu sonrasında çocuğunuzun kendini mutlu hissedeceği bir aktivite planlamanız tüm günün hafızalarda olumlu bir anı olarak kalmasını sağlayacağını unutmayın.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?