Skip to main content

Diş sağlığı sadece ağız bölgesinin değil aynı zamanda tüm bedenin sağlı ile de direk olarak etkilidir. Başta düzenli temizlik ve bakım yapılmaması olmak üzere, birçok nedenden kaynaklanan diş sorunları, maddi ve manevi önemli problemlere neden oluyor. Oysa sağlıklı besinler tüketilerek dahi, dişlerin sağlığı ve dayanıklılığı güçlendirilebiliyor. Bunun için de, dişlere önemli zararlar veren asitli gıdalardan uzak durulması gerekiyor.

Asitli Gıdalar Nelerdir?

Bir gıda maddesinin asit içerip içermediği pH derecesi ile ölçülür. Buna göre bir gıdanın pH oranı 7’den daha küçük ise, bu gıda asidik olarak kabul edilir. Bu kapsamda asit oranı en yüksek olan gıdalardan bazıları şunlardır;

Meyveler: portakal, mandalina, ananas, yaban mersini, nar, şeftali, üzüm, elma, greyfurt ve limon

Etler: tavuk, hindi, dana ve kuzu etleri ile sakatatlar

Deniz mahsulleri: kabuklu deniz hayvanları ve ıstakoz

Atıştırmalıklar: patates cipsi, pastalar, şekerlemeler ve çikolatalar

Mandıra ürünleri: inek sütü, peynir ve meyveli yoğurtlar

Kuru bakliyat ve çerezlerde de asit olmasına rağmen, bu gıdalar yukarıdaki gıdalara oranla çok daha az asit içermektedir. Başta çay ve kahve olmak üzere, gazlı içecekler ile meyve suları da yüksek oranda asit içerir.

Asitli Gıdalar, Diş Sağlığını Nasıl Etkiliyor?

Asidin özellikle dişin mine kısmı üzerinde aşındırıcı özelliği bulunuyor. Bir gıda maddesinde ne kadar yüksek oranda asit bulunuyorsa, dişin minesi o kadar hızlı ve fazla aşınabiliyor. Bu aşınmaya tıp dilinde diş erozyonu adı veriliyor.

Çeşitli gıdalardan alınan ve tükürükte bulunan kalsiyum maddesi, diş minelerinin güçlenmesini sağlar. Ancak, alınan kalsiyumdan daha fazla asitli gıda tüketilmesi, hem kalsiyum üretimini azaltır hem de dişin minesinin aşınmasına sebep olur. bu aşınma sonrasında ise, dişler çürüklere karşı daha dayanıksız olurlar.

Dişlerdeki Aşınmanın Belirtileri Nelerdir?

Asitli gıdaların çok fazla tüketilmesinden dolayı, dişlerde oluşan aşınmalar kısmen gözle de görülebilir. Diş aşınmasının bazı belirtileri şunlardır;

  • Sıcak ve soğuk gıdalar ile şekerli gıdaların tüketilmesi esnası ve sonrasında, dişlerde hassasiyet oluşması
  • Diş minelerinin incelmesinden dolayı, altındaki sarı kısmın ortaya çıkması yani dişlerde sarılık oluşması
  • Ön dişlerin daha şeffaf bir hale dönüşmesi
  • Dişlerin yüzeylerinde küçük girintilerin oluşması

Diş aşınmasının fazla olması nedeni ile dişlerde çatlaklar da oluşabilir ve dişlerin dayanıklılığı azaldığından

, dişlerde daha çok kırılmalar görülebilir.

Asitli Gıdalardan Dişlerin Korunması İçin Neler Yapılmalıdır?

Normal şartlarda beslenme listesinin içinde, mutlaka asitli gıdalar da bulunmaktadır. İlk olarak, asit oranı düşük olan gıdalar tercih edilmeli, daha yüksek asit içeren gıdaların ise miktarı düşürülmelidir. Gıda tüketiminden sonra ağız su ile iyice çalkalanmalı, düzenli ve doğru bir şekilde fluorid oranı yüksek diş macunu kullanarak dişler fırçalanmalıdır.

Diş Mineleri Asitli Gıdalara Karşı Nasıl Güçlendirilir?

Diş minelerinin asitli gıdalara karşı güçlendirmenin en iyi yolu sağlıklı beslenmedir. Özellikle kalsiyum ve C vitamin oranı yüksek gıdalar tüketilmelidir. Yemeklerden sonra uygun diş fırçası ve macunu ile dişlerin düzenli fırçalanması ve diş ipi kullanımı da diş minelerinin üzerindeki asit etkisini azaltacaktır.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?