Uzman Diş Hekimi Mehmet Ali Koldaş, All On Four İmplant Tedavisi hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.
İzmir All On Four İmplant Tedavisi
İzmir All On Four İmplant Tedavisi, Dentomega.
All on 4 veya all on four (dörtlü implant sistemi), implant tedavisi uygulanacak hastanın klinik muayenesi ve radyolojik tetkikleri yapılır. Çekilmesi gereken dişler varsa lokal anestezi ile çekilir ve aynı anda implantlar yerleştirilir. Tedavi öncesinde alınan ölçüye göre hazırlanan geçici protezler, aynı gün hasta tarafından kullanılmaya başlanır.
İleri derecede kemik yıkımına uğramış çenelerde implant destekli sabit protez ile tedavi yöntemlerinden biridir. İmplant destekli sabit protez kullanan hastalar, total protez kullananlara göre çok daha konforlu bir çiğneme yapabilmektedir. All on four yöntemi ile yapılan 4 implant üzerine sabit protez uygulaması açılı implant yerleştirmesi ile ileri kemik cerrahisi yapmadan minimal kemik cerrahisi uygulaması yüksek başarı oranına sahiptir. Biyolojik olarak ve mekanik olarak avantajlı olması daha az sayıda implant gerektirmesi genellikle kemik grefti gerektirmemesi gibi avantajlara sahiptir.
Ancak, implant yapılmadan önce ileri planlama üç boyutlu görüntüleme hassas bir teknik gerektirmektedir bunun gibi dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.
Klasik yöntem ile kemik eklemesi yapılan işlemlerde işlemin türüne bakmaksızın enfeksiyon enflamasyon tedavi süresinin artması ve çeşitli komplikasyon görülme riskleri varken all on four yöntemi ile bu riskler minimale indirilmiştir.
Bu tedavi yönteminde, çenelere implantlar iki tanesi düz iki tanesi açılı yerleştirilmektedir. Bu tedavi yöntemi sinüs lift, kemik grefti, kemik genişletilmesi, distraksiyon orteogenezi gibi uygulamaları kabul etmeyen hastalarda rahatça uygulanabilir. Bu tedavi yöntemi için de yaklaşık köpek dişleri arasında da belli bir kemik kalınlığı ve uzunluğu bulunması gerekmektedir. Cerrahi aşamada implantlar yerleştirilmeden önce çekilmesi gereken dişler çekilir kemik düzeltilir buradan sonra iki yöntemle operasyon devam edebilir.
1-) Klasik yöntem, doktorun elindeki rehber açılarla implantların yerleştirilmesi
2-) Bilgisayarla hazırlanmış cerrahi rehber ile implantların yapılmasıdır.
Açılı konulan implantlar üst çenede ağzı arkaya ucu ön tarafa bakacak şekilde alt çenede de ucu öne ağzı arkaya bakacak şekilde konumlandırılır. Anatomik oluşumlara göre 30 ile 45 derece kadar açılandırılabilir.
İmplantlar yerleştirildikten sonra ilk 48 saat içinde protezlerin üzerine hemen diş yapılabilmektedir. Bu dişlerin yapılabilmesi için yerleştirilen implantlar çene kemiğine belirli bir tork ile yerleştirilmektedir. Geçici dişler minimum uzunlukta genellikle akrilik esaslı protezlerdir.
Yapılan çalışmaların büyük bir çoğunluğunda hastalar 3-4 ay sonra daimi protezlere geçiş yapmışlardır. All on four protezinin üst yapı materyalinde metal destekli porselen crownlar ketkem ile desteklenmiş zirkonyumlar, peek destekli zirkonyalar, titanyum alt yapı üzerine yapıştırılan porselen kaplamalar, akrilik destekli dişler gibi daimi protezler dizayn edilebilir.
İmplantlar üzerine protez implant yapılırken, protezin en arka uzunluğu en son implantın yerleştirildiği bölgeden en fazla 1 diş uzaklığa kadar uzatılabilir bu sayede protezin arka bölgesine gelen kuvvetlerin protez üzerinde kantilever (devrilme) hareketlerinin minimuma indirilmesi sağlanır. İmplant cerrahisi sonrası uygulanan geçici protezlerde protezin üzerine fazla yük gelmemeli en arkaya uzatılan dişler haricinde tüm dişlerde eşit baskılı temas sağlanmalı bu implant tekniğinde en sık görülen komplikasyonlardan biri de geçici protez döneminde implantlardan en az birinin kaybedilmesidir. Bu komplikasyonları önlemek için implant üzerine yerleştirilen geçici protezde stres sıfır olmalı bütün implantların üzerine eşit gerilim kuvveti gelmeli. Aynı zamanda ağız duşu gibi temizleyici aparatlar ile protez altı temizliği muntazam yapılmalı hasta bu dönemde sert besinlerden kaçınmalı geçici dişlerin ilk amacının estetik olduğunu unutmamalı. Bu dönemlerde protez vidalarında gevşeme olabilir vidalar tekrar sıkılarak çiğneme noktaları kontrol edilmeli.
Sıkça Sorulan Sorular
All On Four Yöntemi avantajları nelerdir?
Sabit protez yapmak için yeterli kemiği olmayan hastalarda, ileri cerrahi yöntemlerle tolerasyonu düşük olan hastalarda hızlı şekilde implant ve protezin yapılma işlemidir.
Ne zaman all on four yöntemi tercih ediyoruz?
Hiç dişi olmayan hastalarda küçük azı dişlerin arasındaki kemik miktarı yeterli ise bu yöntem kolayca yapılabilir. Hekimin bu konuda yeterli tecrübesinin olması hızlı yapılan bu geçici protez ile daimi protez yapılacak implant sistemi ve laboratuvar imkanı olması.
All on four yöntemi nasıl yapılır?
Üst ve alt çeneye 4-6 arası implant uygulanıp üzerine uzun sürekli kullanılacak geçici köprü vidalanmaktadır. Minimum 10 hafta sonra daimi protezler yapılabilmektedir.
Operasyon sonrasında ağrı duyar mıyım?
Operasyonun normal implant operasyonundan bir farkı yoktur. Ameliyat sonrası oluşabilecek rahatsızlıklar doktorun yazdığı ilaçlar ile kontrol altına alınabilmektedir. Ameliyat sonrasında yapılan lazer uygulaması ile ağrı minimalize edilmiş olur.
All on four yöntemi ile normal yöntem arasında fark var mıdır?
All On Four yöntemi normal sabit implant sistemi uygulanamadığında ya da sistemik hastalık uygun olmayan hastalarda, ileri cerrahi işlemleri tolere edemeyecek hastalarda kullanılması daha uygundur. Avantajı hemen üzerine diş yapılabiliyor olmasıdır. Eğer implant yapmak için gerekli koşullara uygunsa (ALL ON SIX) normal yöntemle yapılıp yine de üzerine geçici diş yapılabilir.
All on four tedavisi fiyatı daha mı pahalıdır?
İmplant sayısı azaldığı için implant fiyatı azalmaktadır ama, 4 implantın üzerine sabit diş yapabilmek için kullanılan protez sistemi daha farklı bir sistem olduğu için normal protezlere göre daha maliyetlidir. Ama totale bakıldığında tabi ki de normal yönteme göre daha uygun fiyatlıdır. Daha detaylı bilgi için, kliniğimizi arayıp bilgi alabilirsiniz.
Mehmet Ali Koldaş
1989 yılında İzmir’de doğdu ilk orta eğitimini Torbalı’da tamamladıktan sonra liseyi İzmir Atatürk Lisesinde okudu.
2007 yılında Ege Üniversitesi Diş Hekimiliği Fakültesine başladı 2012 yılında Diş Hekimliğinde Uzmanlık sınavını kazanıp Süleyman Demirel Üniversitesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalında Uzmanlığa başladı 2017 yılında uzmanlık eğitimini tamamlayarak 2018 yılında Kliniğimizin kurucu doktoru olarak çalışmaya başladı.