Uzman Diş Hekimi Mehmet Ali Koldaş, Masseter Botoksu (Çene Botoksu) hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.
Dentomega ile şimdi iletişime geçin ve randevunuzu oluşturun. Hasta temsilcilerimiz 7 gün 24 saat sorularınızı yanıtlamak için hazır!
Botoks 30 yılı aşkın süredir tıpta her alanda gün geçtikte daha çok kullanılan bir bakteriyel toksin haline gelmiştir. Genelde yüz bölgesinde kırışıklıklarda kullanıldığı öne çıksa da şaşılık, fasiyal ağrı, kas hastalıkları, diş sıkma gibi bir çok medikal alanda da kullanılmaktadır.
Botulinum toksin (botoks) insan vücudunda da sinir kas kavşağında da üretilen vücut kaynaklı bir toksindir buradaki görevi sinir ve kasın arasındaki iletiyi engellemek ve böylece kaslarda altyapı yapılmasıdır.
Çene ve yüz bölgesindeki ağrıların, patolojisi incelendiğinde genellikle sorunun eklem diskinde ya da kaslarda olduğu gözlemlenmektedir. Uzun süredir kas ağrısı olan hastalara botoks çalışmaları yapılmaktadır. Botulinum toksinin (botoks) masseter ve temporal kaslara enjeksiyonu sonucu ağrı ve hassasiyetin azaldığı görülmüştür. Botoksun miyofasiyal ağrıya sahip hastalarda ağrıyı azalttığı bir çok hastada görülmüştür.
Ayrıca, halk arasında diş sıkması olan (Bruksizm) hastalarda çiğneme boyutunda azalma, kas tonusunda artış ve eklemlerde değişiklik olduğu gözlemlenmektedir. Bu gibi bozukluklarda botoksun başarılı sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. Ayrıca, masseter bölgesinde tek taraflı kas şişliği olan hastalarda kasın tonusunu azaltmak için tek taraflı kozmetik amaçlı da kullanılmaktadır. Masseter botoksu masseter kasının içine doğrudan enjekte edilerek bilinç dışı dişlerin gıcırdatılmasını ve çenenin sıkılmasını engeller. Bu kasları ciddi oranda rahatlatır ve dişlerin yıpranmasının önüne geçer.
Masseter kasına yapılan botokstan kaynaklı, herhangi bir çiğneme ve yüz ifadesi etkilenmez 5-10 dakika süren bu kısa işlem sırasında hasta genellikle ağrı duymaz. Uygulama öncesi anestezik krem ya da soğuk kompres uygulamasıyla ilgili bölge uyuşur bu işlem tamamlandıktan sonra günlük hayata hızlı şekilde dönüş yapılabilir. Masseter botoksu cerrahi bir işlem gerekmeden uygulanmaktadır son derece güvenli ve konforlu bir uygulamadır çenenin yapısını da incelttiğinden dolayı kare görünümden ziyade daha ince ve yuvarlak bir görünüm oluşur. Diş sıkmadan ve gıcırdatmadan kaynaklı olan ağrılar hafifler ve kaybolur.
Masseter botoksu yapıldıktan sonra herhangi bir şekilde özel bir diyet uygulanması gerekmez çiğneme ile alakalı herhangi bir güçlük yaşanmaz ve herhangi bir ağrı oluşmaz ama, sakız çiğnemek gibi tekrarlanan kas hareketleri çene kaslarının kalınlaşmasını sağlayabilir. Botoks uygulamasından sonra uygulanan iğne giriş yerlerinde hafif kızarıklık ve şişlik olabilir bu belirtiler ise birkaç saat içinde kaybolur. Botoks uygulamasından sonra genellikle soğuk kompres önerilir ve soğuk kompresin ilk saatlerde yoğun şekilde yapılmasında fayda vardır.
Masseter botoksun metabolize olma hızı yaklaşık 6 aydır. Masseter botoksunun etkisini korumak için 4-6 ay arayla 2-3 tekrar yapılması tavsiye edilmektedir. Masseter botoksunun uzman bir el tarafından yapılıp, doğru dozlar ile uygulanmasından sonra herhangi bir yan etki gözlemlenmemiştir. Masseter botoksu risksiz kabul edilen bir işlemdir. Hamileler, emziren anneler, diş ve deri enfeksiyonu olan hastalar ve kontrol altında olmayan tıbbi problemi olan hastalara kesinlikle tavsiye edilmez.
Diş Hekimlerimiz Sizin İçin Açıklıyor
Uzman Diş Hekimi Mehmet Ali Koldaş, Masseter Botoksu (Çene Botoksu) hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.
Masseter Botoksu (Çene Botoksu) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Botoks Nedir?
Botoks clostridium botulinum denilen bakterden elde edilen botolinum toksindir. Enjekte edildiği bölgede sinir uçlarının uyarılmasını engeller.
Masseter Botoksunun Etki Süresi Ne Kadardır?
Etki süresi 6 aydır. Hastada tekrar edilmesi gereken bir işlemdir.
Diş Sıkmada Botoks Etkisi Ne Kadardır?
Hastanın masseter kası bölgesinde kasın uyarılma noktalarına enjekte edilerek kasın kasılma gücünü azaltmaya yöneliktir.
Masseter Botoksu Sonrası Ağrı Sızı Olur Mu?
Bu işlem sonrasında herhangi bir ağrı oluşmaz kasta birkaç saat aşırı yayılımı engellemek için yan yatma, uyumak yada sıcak duştan uzak durulmalı.Kasa masaj uygulamaktan kaçınılmalı.
Masseter Botoksu Sonrası Estetik Açıdan Yüzde Değişiklik Olur Mu?
Masseter kası çok belirgin ve şiş olan hastalarda alt çene arka köşelerde incelme olabilir.Yüz hattında sivrilme ortaya çıkabilir.
Botoks İşlemi Can Yakar Mı?
İşlem ağrısız bir işlemdir.Yaklaşık 10 dakikada uygulama yapılır.Öncesinde ilgili bölgeye buz kompress ve anestezik kremler uygulanarak iğnenin etkisi minumuma indirilebilir.
Harika bir gülüşe sahip olmak, sandığınız kadar zor değil.
Dentomega'yı şimdi arayarak hemen randevunuzu oluşturabilirsiniz. Sağlıklı gülüşler dileriz.