Dişlerde lekelenmeler nasıl meydana gelir?
Dişlerimizde zamanla istenmeyen şekilde renklenmeler olabilir. Bunun çok çeşitli sebepleri vardır. En yaygın olanlar ise çay, kahve, sigara, kırmızı şarap, salçalı yemekler gibi dişlerimizi boyayan gıdaların fazlaca tüketimi, yaşlılık, travma, kötü ağız hijyeni ya da eski kaplama ve dolgularımızdır. Hatta dişlerimiz oluşurken kullandığımız antibiyotikler ve florid de renklenmelere neden olabilir. Böyle durumlarda dişlerimizin rengi zamanla koyulaşır ve bizi rahatsız etmeye başlar.
Diş beyazlatma yöntemi
Diş beyazlatma (bleaching) yöntemi çeşitli nedenlerle dişlerimizde oluşan renklenmelerin giderilerek ağartılmasıdır. Bu tedavide çok özel teknikler ve jeller kullanılır. Ofis ve ev tipi olarak iki şekli vardır.
Ofis tipi diş beyazlatma işlemi klinik ortamında diş hekimleri tarafından yapılır. Diş etleri bir bariyer ile korunduktan sonra beyazlatma jeli dişlere uygulanıp ışıkla aktive edilir. Yaklaşık bir saat süren bir tedavi yöntemidir.
Ev tipi beyazlatma ise birkaç basamaklı bir işlemdir. Diş hekimi kontrolünde yapılması şarttır ancak hasta evde kendi uygular. Tedavinin ilk aşaması klinik ortamında ölçü alınmasıdır. Böylece şeffaf plak için kalıp hazırlanmış olur. Oluşturulan alçı model üzerinde dişlerin labial yüzeylerine 0.5 mm kalınlığında rezin uygulanır. Bunun nedeni plakta rezervuar boşluklar oluşturulmasıdır. Bu boşluklar jellerin (%10-15’lik karbamid peroksid) uygulanması için bir alan yaratır. Ancak diş eti seviyesine kadar ulaşmaması gerekir. Çünkü bu kuvvetli jeller diş etlerini irrite edebilir. Bu nedenle eğer dişetinize jel bulaştığını fark ederseniz hemen fırça ile fazla jeli almalısınız.
İkinci aşama ise plak hazırlandıktan sonra hastaya teslim edilmesi ve kullanım talimatlarının anlatılmasıdır.
- Nasıl uyguluyoruz?
Öncelikler plaktaki boşluklara jel uygulaması yapılır. Bu yapılırken her bir boşluğa pirinç tanesi kadar jel yeterli olacaktır. Daha fazlası taşmasına neden olabilir ve bu da istenmeyen bir durumdur. Daha sonra plak dişlere yerleştirilir. 4-6 saat boyunca da ağızdan çıkarılmamalıdır. Önerilen sürenin sonunda plak çıkarılır ve dişlerdeki tüm jel çıkana kadar dişler fırçalanır. Plak da yumuşak bir fırça, soğuk su ve sıvı sabun ile güzelce yıkanmalıdır.
Yaklaşık 1-2 hafta süren bu işlem sonrasında dişlerde bariz bir renk değişimi görülür. Ancak beyazlatma işlemi süresince ve sonrasında yaklaşık 12-14 gün boyunca sigara, kahve, çay, kırmızı şarap ve aşırı salçalı yemeklerden kısacası dişleri boyayacak maddelerden uzak durmak gerekir. Aksi taktirde yapılan tedavi tekrar başa dönecektir.
- Dişler için herhangi zararlı bir etkisi var mıdır?
Diş hekimi kontrolünde yapılan diş beyazlatma işlemlerinin herhangi bir zararlı etkisi bulunmamaktadır. Sadece dişlerde sıcak ve soğukta hassasiyet meydana gelebilir. Bu da uygulanan topikal florid tedavileri ile en aza indirgenecektir.
- Beyazlatma etkisi ne kadar süre devam eder?
Bu daha çok hastaya bağlı bir durumdur. İşlem sonrasında ne kadar özen gösterildiğine göre 6 ayla 2 yıl arasında değişir. Eğer çay, kahve, sigara kullanımında herhangi bir azalma yoksa dişler her gün en az iki defa fırçalanmıyorsa bu süre kısalacaktır. Bu gibi nedenlerden dolayı beyazlatma 6 ay sonra kontrol edilmeli ve gerekirse birkaç seans ile desteklenmelidir.