Diş Hekimi Ali Berk Akyüz, Kanal Tedavisi Yenilenmesi (Retreatment) hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.
Dentomega ile şimdi iletişime geçin ve randevunuzu oluşturun. Hasta temsilcilerimiz 7 gün 24 saat sorularınızı yanıtlamak için hazır!
Kanal tedavisi uygulanmış olan dişlerde eğer kök kanal boyları iyi ölçülmemişse ya da tedavinin yapılması gereken noktalara kadar doldurulmamışsa ve ya tam kanal bitiminde kemikle bağlantılı bölgede sızdırmazlık sağlanmamışsa enfeksiyon tekrar başlayabilir ve yeniden kanal tedavisi uygulanabilir. Özetle uygun prosedürle yapılmamış kanal tedavisi başarısızdır ve başarısız kanal tedavisini haftalar, aylar hatta yıllar sonra semptom verebilir.
Öncelikle İDEAL KANAL TEDAVİSİ YAPILIRKEN OLUŞAN HATALAR ÇEŞİTLİ SEMTOMLARA YOL AÇAR.
Bunlar;
• Kök kanal sisteminde bakteri varlığı,
• Kök kanal tedavisi esnasında yapılan işlemsel hatalar
• Alet kırılması,
• Perforasyon,
• Taşkın dolgu,
• Kısa kalmış kök kanal dolguları,
• Kanalda basamak oluşturulması
• Kanal tedavisi sonrası dişin üzerine yapılan restorasyonların durumudur.
Bu hatalar sonucu oluşan SEMPTOMLAR;
- Geçmeyen ağrı(kök kanal tedavisinden sonra normal olarak 1-2 gün ağrı olabilir.)
- dişte hassasiyet(özellikle sıcak hassasiyeti)
- 2 günden fazla kanal yapılan bölgede şişlik hissi ve gözle görülür inmeyen şişlik tedavi edilen dişte iltihap ve akıntı gelmesi
- dişte ve etraftaki dokularda renk değişikliği
- basınca ve dokunmaya karşı geçmekten duyarlılık hissi
- sinüs problemleri
- önceden yapılan kanal tedavisi kök ve kısımlarında kırılmalar
- kök kanal yapısındaki morfolojik zorluklar
- kök kanal yapısındaki tıkanma ve sertleşmeler
- izolasyon sağlanmadan kök kanal tedavisinin uygulanması ve bitimi. (Ağızdaki tükürük kan ve diğer sıvıların kök kanal tedavisi işlemlerinde uzak tutulmalı)
İlkine oranla kanal yenileme işlemi daha zor ve uzun bir tedavi sürecini kapsamaktadır. Kanal tedavisine göre kanal yenileme işleminde ise başarılı bir şekilde o dişin görevini yerine getirme ihtimali azalmaktadır.
Kanal tedavisi yenilenmesi nasıl yapılır ve ne kadar sürer?
Kanal tedavisinin yenilenmesi daha önceden yapılan kanal tedavisi gibi aynı prosedür uygulanır. Amaç enfeksiyonu uzaklaştırıp, steril bir şekilde tedavinin devamlılığını sağlamaktır. Yenilenme işlemi aşamaları da kanal tedavisine hemen hemen benzerlik gösterir. Kanal tedavisinin yenilenmesi, İlk seansta kanallardaki kök kanal dolgu materyalleri ve yapışkanları çıkarılarak başlanır. Yerine bakterileri yok etmek ve enfeksiyonu ortadan kaldırmak için özel ilaçlar yerleştirilip diş geçici dolgu malzemesi ile kapatılır. 7-10 gün sonra bu ilaçlar çıkarılıp kanallar temizlenip kanal dolgusu yapılır. İnatçı enfeksiyon varlığında bu işlem enfeksiyon ve semptomlar tamamen ortadan kalkana kadar bir kaç kez tekrarlanır.
Diş Hekimlerimiz Sizin İçin Açıklıyor
Diş Hekimi Ali Berk Akyüz, Kanal Tedavisi Yenilenmesi (Retreatment) hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.
Kanal Tedavisi Yenilenmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kanal tedavisi yapılan diş tekrar iltihaplanır mı?
Kanal tedavili dişlerde kullanılmaya başlandıktan sonra oluşabilecek diş kırılmaları, dolgu düşmeleri, dolgu kırılmaları gibi durumlar önemsenerek diş hekimine başvurulmalıdır. Aksi halde, bakterinin sızıntı yapabileceği her yerden sızıntı yaparak kanal tedavili dişin tekrar iltihaplanması söz konusu olur.
Kanal tedavili dişte ağrı olur mu?
Kanal tedavisi yeni yapıldıysa, kanal tedavisinden sonra bir kaç gün ağrı olması normal kabul edilebilir. 2 haftaya kadar üzerine yapılan baskıda hassasiyet olması görülebilmektedir. Ama eski bir kanal tedavili dişiniz ağrımakta ise, o kanal tedavili dişiniz enfekte olmuş olabilir. Kanal tedavisi gerekebilir. Hemen diş hekimine başvurmanızı öneririz.
Kanal tedavisi yenilemesi nedir? (Retreatment)
Kanal tedavisi yenilenmesi mevcut kanal tedavisinin sökülüp ardından dişin dezenfekte edilip tekrardan kanal tedavisi yapılma işlemidir. Bu işlemlerden sonra başarılı olunması halinde oradaki mevcut sorunlar çözülmekte ve diş kullanılmaya devam etmektedir.
Kanal tedavisi yenilenmesi nasıl yapılmaktadır?
Kanal tedavisi yenilenmesi için, mevcut dişin dolgusu sökülür, ardından kök ve kanal dolgusuna ulaşılır. Kök kanal tedavisi özel solüsyonlar ve son teknoloji dönen alet sistemleri ile kanaldan kolayca uzaklaştırılır. Ardından solüsyonlar ile yıkama yapılır, dezenfeksiyon sağlamaya çalışılır. Ardından tekrardan içine dezenfektan koyulup 1 hafta beklenir. Dişteki bulgular geçtiyse kanal tedavisi tamamlanır.
Kanal tedavisi yenilenmesi (Retreatment) yaptırmak ağrılı mıdır?
Kanal tedavili dişin siniri (Pulpası) alındığı için, ağrı oluşturacak hiç bir şey yoktur. Çoğu zaman bu vakalarda anestezi bile uygulanmadan işlem tamamlanmaktadır.
Kanal tedavisi yenilenmesi başarı oranı nedir?
Kanal tedavisi yenilenmesi, daha önce kanal tedavisi yapılmamış dişe göre başarı şansı biraz daha düşük olsa da, yine de başarı oranı çok yüksek bir tedavi şeklidir.
Kanal tedavisi yenilenmesi pahalı bir işlem midir?
Daha önce kanal tedavisi yapılmamış bir dişe göre düşünüldüğünde kanal tedavisinin söküm işlemi de yapılmaktadır. Kanal tedavisinden farklı olan kısmı kanal sökümü kısmıdır. Ama dişin kaybedilip, yerine implant ve protez yapılacağı düşünülürse kanal tedavisi çok uygun fiyatlıdır.
Harika bir gülüşe sahip olmak, sandığınız kadar zor değil.
Dentomega'yı şimdi arayarak hemen randevunuzu oluşturabilirsiniz. Sağlıklı gülüşler dileriz.