Skip to main content

Takma Diş mi İmplant mı?

Çeşitli sağlık sorunları veya dişlere gereken hassasiyeti göstermeme sonucunda dişlerimizi kaybedebiliyoruz. Estetik açıdan ve en önemlisi sağlık açısından büyük önem taşıyan dişlerimizi kaybetmek elbette hayatımızın büyük bir alanını negatif yönde etkiliyor. Bu talihsizliğin çözümü olarak da artık teknolojinin ilerlemesiyle çoğalan çeşitli seçenekler mevcut. Bu seçenekler arasında implant, takma diş olarak da bilinen hareketli protez, sabit protez gibi türler yer alıyor. Uygulama biçimleri açısından ve sağladığı yararların dereceleri açısından hepsi farklılık gösteriyor. Özellikle implant ve hareketli protez yani takma diş son zamanlarda tercih edilen iki tedavi arasında yer alıyor. Peki, hangileri bizler için daha uygun? Yaşamsal faaliyetlerimizi en kaliteli biçimde sürdürmeye devam edebilmek için hangi seçeneği tercih etmeliyiz? Yani doğru soruyu soracak olursak; takma diş mi, implant mı?

İmplant Nedir?

İmplant, son yıllarda ülkemizde de kullanımı yaygınlaşmış bir diş eksikliği tedavi yöntemidir. Başarı oranı oldukça yüksek olup; sağlık açısından uzun vadede herhangi bir problem teşkil etmemektedir. Peki, tam olarak implant nedir? ve en önemlisi implant nasıl uygulanır?

İmplant, bir veya daha fazla diş eksikliklerinde uygulanan, diş kökü görevi görmesi amacıyla diş kemiklerine açılan oyuklara yerleştirilen titanyum vidalara verilen isimdir. Oldukça sağlam yapıda, korozyon ve türevi yıpranmalara karşı dayanıklı olan bu vidalar zamanla kemiğe kaynar; üzerine eklenen diş protezini taşır hale gelir. Bu sayede bakımı doğru yapıldığı sürece uzun yıllar boyu doğal diş gibi konforlu bir biçimde kullanılabilecek yapılara dönüşür.

İmplant yaptırmanın avantajları nelerdir?

  • Yapısal olarak doğal diş formuna oldukça yakındır.
  • Uzun yıllar boyunca taşınabilecek sağlamlıktadır.
  • Anestezi altında kısa sürede ve acısız bir biçimde uygulanabilir.
  • Hareketli protez gibi kullanması zahmet isteyen ve risk taşıyan materyalleri kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırır.
  • Çiğneme ve konuşma konforu açısında neredeyse doğal diş gibidir.
  • Daha sağlıklı bir beslenme sunar ve bununla birlikte sağlıklı ve uzun bir ömür vadeder.
  • Estetik bir görüntü sağlayarak özgüveni pekiştirir.

Görüldüğü üzere implant yaptırmanın avantajları oldukça fazla. Gelin bir de takma dişin özelliklerine göz atalım.

Takma Diş Nedir?

Bir veya daha fazla diş eksikliği tedavisinde kullanılan, hastanın istediği zaman çıkarıp geri takabileceği hareketli protezlerdir. Hassas bağlantılı, immediat, diş üstü, klasik parsiyel ve tam protez gibi birçok çeşidi mevcuttur. Türler ağza tutunma açısından farklılık gösterse de hepsinin mantığı aynı olmak üzere hareketli protez sayılırlar. Bunlar arasında tam protez çeşidi, halk arasında ‘takma diş’ olarak anılan ve en çok kullanılan hareketli protez türüdür.

Takma dişin avantajları nelerdir?

  • İmplant uygulamalarına göre maliyeti daha düşüktür.
  • Herhangi bir sorun teşkil ettiğinde tamiratı daha kolay yapılır.

Takma dişin daha fazla avantajlı özelliği ne yazık ki bulunmamaktadır. Tüm bunların yanında kullanılan hastalarda çene kemiği erimesi, ağız kokusu, çiğneme performasında düşüklüğe bağlı olarak sindirim ve zamanla oluşan sağlık sorunları, özgüven kaybı ve konfor eksikliği de takma diş kullanımında ağır basan ve herkesçe bilinen bu özellikler oldukça yaygın görülmektedir

Görüldüğü üzere implant tedavisi her yönden hem daha sağlıklı hem de kullanışlı bir uygulamadır. Maliyetinin yüksek olmasının nedeni ise kullanılan materyallerin oldukça kaliteli ve uzun ömürlü olmasıdır. Uzun süreli konfor ve daha sağlıklı bir yaşam için implant tedavisini seçmek en doğrusu olacaktır.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?