Skip to main content

İzmir 20'lik Diş Çekimi

Uzman Diş Hekimi Mehmet Ali Koldaş, 20’lik Diş Çekimi hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.

Merak ediyor musunuz? Şimdi okumaya başlayın

diş çekimi

Dentomega ile şimdi iletişime geçin ve randevunuzu oluşturun. Hasta temsilcilerimiz 7 gün 24 saat sorularınızı yanıtlamak için hazır!

Üçüncü molar diş ya da halk arasında akıl dişi ya da 20’lik diş olarak bilinen ve en son çıkan dişlere 20’lik dişler denir.  Çenenin en arka kısmında yer aldığı için, genelde ağız içine tam olarak çıkmamaktadır bu yüzden de ağrı, şişlik, apse ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Verdiği bu rahatsızlıklardan dolayı 20’lik dişlerin ameliyatlı ya da ameliyatsız çekilmeleri önerilmektedir.

Dişler ağız içine sürmeye başladıklarında ilk olarak kemik dokusunu daha sonra da diş etini geçerler. 20’lik dişler çoğu zaman çene kemiğinin yapısına göre bazen kemiği geçip yumuşak dokuya takılabilirler bazen dişin pozisyonundan kaynaklı hiç sürmeyip kemik içinde gömülü de kalabilirler bu gibi durumlarda bu dişlere gömülü 20’lik diş denir.

Gömülü 20’lik dişler komşu olduğu dişe herhangi bir zarar vermiyorsa, etrafında herhangi bir patoloji oluşturmuyorsa illaki çekilmesi gerekmeyebilir. Ağız içine çıkan 20’lik dişlerde ise anatomik olarak sürmüş ve temizlenmesine herhangi bir engel olmadığı durumlarda da dişler çekilmeyebilir.  Gömülü 20’lik dişlerin çekimi genellikle cerrahi operasyon ile olmaktadır. Çoğunlukla tam sürmemiş dişin üzerindeki diş eti rahatlatılarak çekilmekte ya da ilgili dişin kökleri birbirinden ayrılarak çekilmektedir.

  • 20’lik diş çekiminden sonra kanama olmaması için ağza koyulan tampon ortalama 30-45 dakika ısırılmalıdır diş çekimini takip eden günde kuvvetli şekilde ağız çalkalaması ve tükürme yapılmamalıdır.
  • Diş çekimini takiben 72 saat tütün ve tütün ürünleri kullanılmamalıdır.
  • Diş çekimini takiben doktorun önereceği şekilde ağız dışından soğuk tampon(buz) belirli aralıklarla uygulanması gerekmektedir.
  • Hekimin reçete ettiği ilaçlar, hekimin tavsiye ettiği şekilde kullanılmalıdır.
  • İlgili bölgenin temiz tutulmasına özen gösterilerek hijyen kurallarına uyulması gerekmektedir.

Gömülü ve ağız içindeki normal 20’lik dişler ağrı, komşu olduğu dişte çürük, diş etinde hassasiyet, ilgili bölgeye yakın lenf bezler şişlikler, ağızda kötü koku gibi şikayetlere sebep oluyorsa doktor kontrolünden sonra çekimine karar verilir.

Diş çekimi sonrasında ilk 72 saat şişlik olması normal kabul edilmektedir. Bunun için hastanın doktorun verdiği ilaçları kullanması ve doktorun verdiği tavsiyelere uyması bu şişliğin minimal olmasını sağlayacaktır.  Çekimden sonra komşu dişlerde ağrı olabilir bu ağrılar ağrı kesiciler ile rahatlıkla kontrol altına alınabilirler.

Diş Hekimlerimiz Sizin İçin Açıklıyor

Uzman Diş Hekimi Mehmet Ali Koldaş, 20’lik Diş Çekimi hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.

Mehmet Ali Koldaş

Yirmilik Diş Çekimi ve Gömülü Diş Çekimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

20'lik diş nedir?

Genellikle kendine yer bulamayıp, üzeri diş eti veya kemik ile kaplı dişlere denir.

20 yaş dişleri sıkıntı verir mi?

20 yaş dişi diş eti ile kaplı kısmına bağı olarak zaman zaman enfeksiyon yapabilir. Sıklıkla enfeksiyon, şişlik, akıntı, ağız açmada azalma meydana gelir.

Tüm 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekir mi?

20 yaş dişler etrafa zarar vermekte ise, yarım sürülü ise, pozisyonu bozuk ise, yeteri kadar temizlenmiyor ise başka tedavi ile ağızda kalamayacaksa mutlaka çekilmelidir.

Diş çekimi nasıl yapılabilir?

Diş eti ya da kemikle kaplı 20 yaş dişinin açığa çıkarılması ve ufak parçalara ayırarak çekilmelidir.  Lokal anestezi altında yapılır ve ağrısız bir işlemdir.

20 yaş dişi çekiminden sonra neler beklenmektedir?

Çekim yapıldıktan sonra bölgede şişlik ve ağrı gözlemlenebilir. Ayrıca kas spazmına bağlı olarak ağız açmada güçlükte görülebilir.

20 yaş diş çekiminin ardından nelere dikkat etmeliyim?

  • Operasyondan sonra 2 saat boyunca hiç bir şey yeyip içmeyin.
  • Aşırı sıcak ya da soğuk şeyler tüketmeyin.
  • En az bir hafta sigara tüketmeyin.
  • Operasyon bölgesine dışarıdan 24 saat soğuk kompres uygulayın.
  • Doktorun önerdiği ilaçları tarif edilen şekilde ve saatte alın.
  • Operasyondan 1 hafta sonra dikişleri aldırmak için, doktora başvurun.
  • Beklenmeyen bir durum olursa lütfen doktorunuza danışın.

Gömülü diş çekimi nedir?

Dişin sürmesini engelleyen diş eti,kemik veya başka bir dişten kaynaklı ağız içinde olmaması durumuna denir. En çok gömülü kalan dişler 20’lik dişlerdir. Çenelerde dişler kendine yer bulamayınca gömülü kalmaktadırlar.

Gömülü diş çekimi ile diş çekimi arasındaki fark nedir?

Gömülü diş çoğunlukla diş eti altında bazen de kemiğin içinde olmaktadır, o yüzden cerrahi müdahale ile alınırken, normal dişler ağız içinde gözüken kısmından tutularak çekilmektedir.

Harika bir gülüşe sahip olmak, sandığınız kadar zor değil.

Dentomega'yı şimdi arayarak hemen randevunuzu oluşturabilirsiniz. Sağlıklı gülüşler dileriz.

Telefon Numaralarımız

7 Gün 24 Saat Arayabilirsiniz 0 232 388 77 99

Bizimle İletişimde Kalın
Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?